10 sierpnia 2015

Serniczek kokosowy na zimno

Kremowe kokosowe serniczki na zimno ze spodem orzechowo-czekoladowym

Kiedy coś piekę lub przygotowuję jem jedynie niewielką porcję na spróbowanie - resztę daję do oceny innym. Rzadko kiedy sięgam po dokładkę...ale tu nie mogłam się oprzeć! Ten serniczek jest moją ulubioną kombinacją deserową, jest niesamowity! Jego spód jest inny niż dotychczas robiłam, może to dodana czekolada nadaje mu charakteru...w każdym razie polecam każdemu! Tego trzeba chociaż raz w życiu spróbować!

Wskazówka dietetyczna:
Spożycie jednego jajka dziennie zapewni Naszemu organizmowi wszystkie niezbędne aminokwasy (8), które są Nam potrzebne do prawidłowego funkcjonowania, a Nasz organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć. 

Składniki na 9 serniczków:

Na spód:
- 40g orzechów włoskich
- 70g daktyli
- 20g czekolady deserowej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego*

Na masę serową:
- 45g wiórków kokosowych
- 250g sera twarogowego półtłustego
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 3 łyżki miodu

1. Daktyle namoczyć wcześniej lub można pominąć ten krok (mój blender sobie poradził z nienamoczonymi).

2. Daktyle zblendować z orzechami do konsystencji ''mokrego piasku''.

3. Czekoladę z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do orzechów zmieszanych z daktylami (nie trzeba czekać aż czekolada ostygnie).

4. Tak przygotowany spód wyłożyć dość grubo na dole do silikonowych form na muffinki.

5. Jeśli chodzi o masę serową to należy jedynie wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować i przełożyć na wierzch przygotowanych wcześniej spodów.

6. Serniczki włożyć do lodówki na całą noc i wyjadać potem z form lub jeśli wolisz podawać je bez silikonowych form to polecam włożyć je do zamrażalnika na około 40 minut (nie dłużej bo zamarzną!) i wtedy bez problemu będą wychodzić z form. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz