8 sierpnia 2015

Omlet obiadowy

Pieczony omlet z szynką, pomidorem, serem i bazylią

Komu nie marzy się taki lekki obiad na upalne dni? Robi się go chwile, a brzuszki zadowolone... chyba nie ma piękniejszej wizji! Co mogę więcej powiedzieć? Zdrowo i smacznie bez zbędnych słów. Smacznego!

Wskazówka dietetyczna: Świeże zioła dodawane do dań nie tylko podkreślą ich walory smakowe, ale także korzystnie wpłyną na pracę naszego organizmu.


Składniki na 3 porcje:
- 10 jajek
- 6 plastrów szynki (ja dałam parmeńską)
- 2 duże pomidory
- serek wiejski
- pęczek świeżej bazylii, sól, pieprz

1. Szynkę krótko podsmażyć na zdrowym tłuszczu.

2. Pomidory pokroić w kostkę.

3. Pomidory i szynkę przełożyć na spód naczynia żaroodpornego.

4. Serek oddzielić od śmietanki i również przełożyć do naczynia żaroodpornego.

5. Zalać wszystko dobrze roztrzepanymi, doprawionymi jajkami z bazylią.

6. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 przez około 30 minut lub do ścięcia masy. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz