3 sierpnia 2015

Zupa nie do końca pomidorowa

Zupa pomidorowa z soczewicą, pieczoną papryka, fasolką szparagową i orzechami nerkowca

Powiem tak... zupa jest niestandardowa, nieprzewidywalna i jeszcze bardziej zaskakująca z każdą łyżką. Jest taka jak chciałam! Jej smak jest bardzo głęboki i muszę przyznać, że nie spodziewałam się po niej takiego efektu. Idealna na niewymagający obiad! Jest z jednej strony typowo polskim obiadem, a z drugiej ma w sobie coś zagranicznego, oryginalnego. Niczego jej nie brak jednym zdaniem! Polecam!

Składniki na 4 porcje:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 450g przecieru z pomidorów (dałam domowej roboty)
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (ilość przed ugotowaniem)
- 1 duża czerwona papryka
- około 200g żółtej fasoli szparagowej
- garść orzechów nerkowca
- oregano, przyprawa curry, bazylia, czosnek suszony, sól, pieprz

1. Paprykę oczyścić, przekroić na pół i natrzeć przyprawami oraz oliwą z oliwek, zapakować w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C z termoobiegiem na około 30 minut do przypieczenia skórki.

2. Wodę zagotować z pomidorami i przecierem. Doprawić i delikatnie zblendować.

3. Fasolkę oczyścić i ugotować al dente.

4. Przypieczoną paprykę obrać ze skórki lub od razu pokroić i dodać do zupy razem z fasolką i soczewicą.

5. Gotować do miękkości soczewicy czyli około 8 minut.

6. Podawać z przyprażonymi orzechami nerkowca*. SMACZNEGO!

*Orzechy nie są konieczne, jednak dodają walorów smakowych, więc nie rezygnowałabym z nich :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz