Sałatka z cukinią, ogórkiem i fetą |
Zakochałam się w niej! Może dlatego, że stęskniłam się za sałatkami, albo była po prostu naprawdę pyszna! Wszystkim przypadła do gustu, nawet tata w niej zasmakował pomimo, że nie lubi cukinii. Jest niesamowicie orzeźwiająca dzięki ogórkowi. Spróbujcie w te upalne dni, bo naprawdę warto przejść się po te kilka składników ;).
Wskazówka dietetyczna: Szklanka ciepłej wody z odrobiną soku z cytryny, wypita po przebudzeniu i jeszcze przed śniadaniem usprawni Wasz metabolizm.
Przepis na 5 porcji:
Sałatka:
- 2 sałaty rzymskie (mogą być lodowe, ale ja akurat nie miałam)
- 1 spora cukinia
- 1 spory ogórek zielony
- 1 feta półtłusta
Sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeża bazylia i melisa/ mięta (opcjonalnie)
- pieprz cytrynowy (opcjonalnie), sól
- sok z połówki cytryny
1. Sałatę porwać palcami
2. Cukinię i fetę pokroić w drobna kostkę, a ogórka w półksiężyce
3. Cukinię lekko podsmażyć na oleju kokosowym, delikatnie posolić.
4. Wszystkie składniki dodać do sałaty, a całość wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.
5. Jeśli chodzi o sos to bazylię i melisę dokładnie posiekać i połączyć z resztą składników.
6. Sałatkę polać sosem przed podaniem, będzie się lepiej prezentować ;). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz