12 sierpnia 2015

Bezlaktozowy pełnoziarnisty muffin z masłem orzechowym

Pełnoziarnisty muffin z masłem orzechowym, bananem i fistaszkami


Muffin z nadzieniem orzechowym...czy może być coś lepszego? Pomimo, że wypiek należy do tych dość kalorycznych... to kto byłby w stanie odmówić tym orzeszkom? No na pewno nie ja... Taki muffin świetnie sprawdzi się w roli posiłku potreningowego, kiedy nasz organizm aż krzyczy o doładowanie kaloryczne. Poza tym nie widzę żadnych przeszkód, żeby taką uroczą babeczkę zaprosić na talerzyk do kubka kawy czy herbaty. Oczywiście jak zawsze u mnie, przepis jest banalnie prosty i smaczny. Zachęcam do zrobienia nawet ze względu na fakt, że ten muffin jest bez laktozy!

Przepis na jednego muffina:
- 40g mąki pełnoziarnistej
- 30g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju kokosowego (w stanie stałym)*
- 1 jajko
- 1/2 dojrzałego banana
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- garść orzeszków ziemnych

1. Olej roztopić, odstawić do ostygnięcia.

2. Jogurt, olej i jajka zmiksować z suchymi składnikami.

3. Dodać pokrojonego w kostkę banana. Wymieszać i przełożyć do kokilki wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Następnie w środek ciasta włożyć łyżeczkę masła orzechowego i posypać rozdrobnionymi fistaszkami.

5. Muffinę zapiekać w temperaturze 180˚C przy włączonym termoobiegu przez około 25 minut. Zajadać na ciepło lub poczekać do ostygnięcia, smacznego!

*Można zastąpić taką samą ilością masła.

4 komentarze: