11 sierpnia 2015

Niestandardowe mielone

Kotlet mielony z orzechami ziemnymi i serem pleśniowym z sosem żurawinowym
Gwarantuje Ci, że takich jeszcze nie jadłeś! Przypadną do gustu każdemu! Orzechy nadają chrupkości, a ser nie pozostawia mięsa suchego. Coś pysznego, idealnie na okres kiedy nie masz ochoty siedzieć długo przy garach i szukasz chwili dla siebie. Smacznego!

Wskazówka dietetyczna: Warzyw jak i zarówno owoców nie należy przechowywać w foliowych opakowaniach. Większość roślin nawożona jest sztucznie. Azotany, będące głównym składnikiem nawozów, mogą w takich warunkach szybciej zamienić się w szkodliwe i rakotwórcze związki.

Składniki na 9 kotletów:
- 500g mięsa mielonego z indyka
- ok. 220g sera pleśniowego camembert
- 75g orzechów ziemnych
- 1 jajko
- sól, pieprz, granulowany czosnek, papryka słodka

1. Orzechy zmielić delikatnie w blenderze.

2. Mięso, jajko i orzechy zmieszać oraz dobrze doprawić.

3. Ser pokroić na 9 części, które będzie można z łatwością umieścić w mięsie.

4. Formować kotlety obklejając każdy kawałek sera mięsem.

5. Smażyć na oleju kokosowym lub innym zdrowym tłuszczu i podawać w towarzystwie sałatki oraz sosu żurawinowego.

2 komentarze: