23 września 2015

Egzotyczna sałatka z mango i pistacjami!

Sałatka z mango, awokado i pistacjami
Może jeszcze nie zauważyliście, ale w swojej kuchni szukam niestandardowych połączeń, smaków, których jeszcze nie miałam okazji wypróbować. Ta sałatka taka jest! Nie dość, że bez wątpienia stanowi propozycję na  2. śniadanie BEZ nabiału, to na dodatek niesie ze sobą nieocenioną porcję zdrowia. Polecam :).

PS.: Chyba zacznę częściej używać pistacji... zdecydowanie przepadam za ich smakiem :).

Wskazówka dietetyczna: Najbardziej wartościowe są orzechy kupowane w łupinach (miejmy na uwadze, żeby nie były popękane) i obierane tuż przed zjedzeniem. Tłuszcze w nich zawarte mając dostęp do słońca lub będąc w ciepłym pomieszczeniu jełczeją. Orzechy wchodzą również w niekorzystne reakcje z plastikowymi opakowaniami, w wyniku czego powstają pestycydy.

Przepis na 3 porcje*:

- główka sałaty lodowej
- 2 garści rukoli
- 1 dojrzałe mango
- 1 duże awokado
- 2 garście wyłuskanych pistacji
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- olej lniany lub oliwa z oliwek

1. Sałatę i rukolę porwać na mniejsze części.

2. Do sałaty dodać obrane i pokrojone w kostkę mango.

3. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę awokado.

4. Posypać po wierzchu posiekanymi pistacjami.

5. Polać sosem sojowym i delikatnie skropić oliwą lub olejem lnianym.


* Sałatki są przygotowywane z myślą o 3 osobach: mojej mamie, tacie i mnie, także składniki rozdzielam równomiernie do każdego pudełeczka śniadaniowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz