Sałatka z mango, awokado i pistacjami |
PS.: Chyba zacznę częściej używać pistacji... zdecydowanie przepadam za ich smakiem :).
Wskazówka dietetyczna: Najbardziej wartościowe są orzechy kupowane w łupinach (miejmy na uwadze, żeby nie były popękane) i obierane tuż przed zjedzeniem. Tłuszcze w nich zawarte mając dostęp do słońca lub będąc w ciepłym pomieszczeniu jełczeją. Orzechy wchodzą również w niekorzystne reakcje z plastikowymi opakowaniami, w wyniku czego powstają pestycydy.
Przepis na 3 porcje*:
- główka sałaty lodowej
- 2 garści rukoli
- 1 dojrzałe mango
- 1 duże awokado
- 2 garście wyłuskanych pistacji
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- olej lniany lub oliwa z oliwek
1. Sałatę i rukolę porwać na mniejsze części.
2. Do sałaty dodać obrane i pokrojone w kostkę mango.
3. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę awokado.
4. Posypać po wierzchu posiekanymi pistacjami.
5. Polać sosem sojowym i delikatnie skropić oliwą lub olejem lnianym.
* Sałatki są przygotowywane z myślą o 3 osobach: mojej mamie, tacie i mnie, także składniki rozdzielam równomiernie do każdego pudełeczka śniadaniowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz