3 września 2015

Perfekcyjne bezglutenowe brownie!

Bezglutenowe brownie z migdałami


Brownie to ciasto niesamowicie wdzięczne! I tak jest również w tym przypadku. Nie wymaga od Nas za wiele wysiłku, ani nadmiernej cierpliwości... mieszamy i gotowe... kto nie szuka takich przepisów? Zaskakującą właściwością tego konkretnego przepisu jest to, że nie ma w sobie ani grama mąki! Cały przepis bazuje na ugotowanej kaszy jaglanej, która nie daje o sobie znać ani w smaku ani w strukturze ciasta! Czy przekonałam Cię już do mojego pomysłu na zdrowy dodatek do kawy?

Wskazówka dietetyczna: Sól wzmacnia smak czekoladowych potraw.

Przepis na blachę o wymiarach 19cm x 25cm*:
- 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy (lub szklanka ugotowanej)
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 awokado (ten owoc zastępuje potrzebny do tego ciasta tłuszcz)
- 2 płaskie łyżeczki kawy
- 1/2 szklanki mleka (dałam bezlaktozowe)
- szczypta soli

1. Kaszę ugotować na sypko.

2. Zblendować z pozostałymi składnikami. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Piec w temperaturze 180˚C przez 40-45 minut do suchego patyczka. Podawać z orzechami najlepiej włoskimi. Smacznego!

*Blacha może być różnych wymiarów, wtedy Nasze ciasto będzie niższe/ wyższe. :)

4 komentarze: