15 września 2015

Sałatka bez nabiału z tuńczykiem i kaszą jaglaną!

Sałatka z tuńczykiem, kasza jaglaną, papryką, ogórkiem i koperkiem
Mój tydzień bez laktozy nadal trwa... ale to nie znaczy, że będę Was zaniedbywać! Zakasałam rękawy i od teraz na blogu możecie się spodziewać sałatek równie smacznych, lecz tym razem bez nabiału. Ta tutaj jest niesamowicie świeża, gdyż w smaku dominują po prostu warzywa! Takie sałatki lubię najbardziej... Oczywiście tuńczyk pojawia się w roli zastępcy nabiału. Ten przepis jest o tyle plastyczny, że dobór dodatków zależy tak naprawdę od Was. Sałatka bardzo dobrze się sprawdza również z gotowanym kurczakiem. Smacznego :).

Wskazówka dietetyczna:
Warto spożywać duże ilości PRZETWORZONYCH pomidorów. Pomidor sam w sobie nie zawiera tyle samo likopenu co jego przetworzona wersja - przecier czy nawet keczup! A czym takim jest likopen... Otóż jest to związek chemiczny, który wpływa pozytywnie na pracę naszego serca.


Przepis na 3 porcje*:

- główka sałaty lodowej
- garść rukoli
- 9 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (opcjonalnie)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1,5 papryki czerwonej
- 4 ogórki gruntowe
- świeży koper
- oliwa z oliwek lub olej lniany
- sól, pieprz

1. Sałatę i rukolę porwać na mniejsze części.

2. Dodać kaszę jaglaną oraz tuńczyka z puszki.

3. Paprykę pokroić w kostkę, a ogórka w półplasterki. Dodać do sałatki

4. Koper poszatkować, a następnie wysypać na wierzch sałatki.

5. Wszystko skropić oliwą i dobrze doprawić.

* Sałatki są przygotowywane z myślą o 3 osobach: mojej mamie, tacie i mnie, także składniki rozdzielam równomiernie do każdego pudełeczka śniadaniowego.

2 komentarze: