Sałatka z tuńczykiem, kasza jaglaną, papryką, ogórkiem i koperkiem |
Wskazówka dietetyczna: Warto spożywać duże ilości PRZETWORZONYCH pomidorów. Pomidor sam w sobie nie zawiera tyle samo likopenu co jego przetworzona wersja - przecier czy nawet keczup! A czym takim jest likopen... Otóż jest to związek chemiczny, który wpływa pozytywnie na pracę naszego serca.
Przepis na 3 porcje*:
- główka sałaty lodowej
- garść rukoli
- 9 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (opcjonalnie)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1,5 papryki czerwonej
- 4 ogórki gruntowe
- świeży koper
- oliwa z oliwek lub olej lniany
- sól, pieprz
1. Sałatę i rukolę porwać na mniejsze części.
2. Dodać kaszę jaglaną oraz tuńczyka z puszki.
3. Paprykę pokroić w kostkę, a ogórka w półplasterki. Dodać do sałatki
4. Koper poszatkować, a następnie wysypać na wierzch sałatki.
5. Wszystko skropić oliwą i dobrze doprawić.
* Sałatki są przygotowywane z myślą o 3 osobach: mojej mamie, tacie i mnie, także składniki rozdzielam równomiernie do każdego pudełeczka śniadaniowego.
Bardzo fajna sałatka :)
OdpowiedzUsuńBardzo takie lubię.
O to widzę, że mamy podobne gusta :)
Usuń