13 września 2015

Kurczak w sosie curry z cukinią czyli obiad bez nabiału, a z białkiem!

Kurczak w sosie curry z papryką, cukinią i kukurydzą z dodatkiem kaszy jaglanej
Co powiecie na obiad bez nabiału i bez glutenu? Dzięki temu, że sos curry jest zagęszczony przy pomocy mleka kokosowego otrzymujemy nie tylko aromatyczny posiłek, ale także danie idealne dla alergików! Powinniśmy mieć również na uwadze, żeby na talerzu nie zabrakło kolorowych warzyw, dlatego taka wersja dania curry ma przewagę nad tradycyjną! Wszystko świetnie się ze sobą komponuje, a jako że nie lubię się trzymać schematów postanowiłam, że w roli dodatku skrobiowego zamiast ryżu stanie kasza jaglana... świetny wybór. :)

Wskazówka dietetyczna:
Kurczak jest znakomitym źródłem nie tak bardzo uczulającego białka. Zawiera około 20g białka na 100g mięsa.

Przepis na 3 duże porcje:
- 0,6 kg piersi z kurczaka
- 1 papryka
- pół cukinii
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 cebula
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy
- sól, pieprz, curry, kurkuma
- papryczka chilli lub suszone płatki chilli
- łyżeczka cukru trzcinowego

1. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.

2. W miseczce wymieszać posiekany imbir, czosnek (przeciśnięty przez praskę lub również posiekany), papryczkę chilli, skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz łyżkę oliwy.

3. Tak przygotowanym sosem zamarynować kurczaka i odstawić na kilka minut.

4. W tym czasie pokroić cebulę na piórka. Następnie zeszklić ją na patelni.

3. Do cebuli dodać mięso i smażyć na złoty kolor. Dosypać curry i kurkumy.

4. Następnie do patelni wlać dobrze wstrząśniętą puszkę mleczka kokosowego.

5. Doprawić cukrem i ewentualnie do smaku, jeśli jest taka potrzeba.

6. Sos będzie potrzebował chwili na zredukowanie, zatem w tym czasie pokroić paprykę w kostkę, cukinię w plasterki ćwiartki.

7. Gdy sos będzie blisko pożądanej konsystencji dorzuć do niego paprykę. Smażyć przez około 3 minuty.

8. Następnie dodać cukinię i kukurydzę. Trzymać na ogniu jeszcze chwilę, ale nie za długo by nie dopuścić do rozgotowania warzyw.

9. Podawać z kaszą jaglaną lub ryżem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Już wiem co będę robiła sobie na zajęcia na Uczelnię. Zdrowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Mam nadzieje, że będzie smakowało :>

      Usuń