Kurczak w sosie curry z papryką, cukinią i kukurydzą z dodatkiem kaszy jaglanej |
Wskazówka dietetyczna: Kurczak jest znakomitym źródłem nie tak bardzo uczulającego białka. Zawiera około 20g białka na 100g mięsa.
Przepis na 3 duże porcje:
- 0,6 kg piersi z kurczaka
- 1 papryka
- pół cukinii
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 cebula
- 3 cm świeżego imbiru
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy
- sól, pieprz, curry, kurkuma
- papryczka chilli lub suszone płatki chilli
- łyżeczka cukru trzcinowego
1. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
2. W miseczce wymieszać posiekany imbir, czosnek (przeciśnięty przez praskę lub również posiekany), papryczkę chilli, skórkę z cytryny, sok z cytryny oraz łyżkę oliwy.
3. Tak przygotowanym sosem zamarynować kurczaka i odstawić na kilka minut.
4. W tym czasie pokroić cebulę na piórka. Następnie zeszklić ją na patelni.
3. Do cebuli dodać mięso i smażyć na złoty kolor. Dosypać curry i kurkumy.
4. Następnie do patelni wlać dobrze wstrząśniętą puszkę mleczka kokosowego.
5. Doprawić cukrem i ewentualnie do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
6. Sos będzie potrzebował chwili na zredukowanie, zatem w tym czasie pokroić paprykę w kostkę, cukinię w plasterki ćwiartki.
7. Gdy sos będzie blisko pożądanej konsystencji dorzuć do niego paprykę. Smażyć przez około 3 minuty.
8. Następnie dodać cukinię i kukurydzę. Trzymać na ogniu jeszcze chwilę, ale nie za długo by nie dopuścić do rozgotowania warzyw.
9. Podawać z kaszą jaglaną lub ryżem. Smacznego!
Już wiem co będę robiła sobie na zajęcia na Uczelnię. Zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Mam nadzieje, że będzie smakowało :>
Usuń