14 lipca 2015

Zupa krem z kukurydzy


Zupa krem z kukurydzy z sezamem

Zupa krem to idealna pozycja w menu na upalne dni. Jest sycąca, a jednocześnie lekka. Zupa, którą pragnę dzisiaj przedstawić ma dominujący słodki smak i warto przyprawić ją dość pikantnie, aby nie wyszła mdła. Najlepszym dodatkiem do tego rodzaju kremu z kukurydzy byłby popcorn, którego akurat nie miałam pod ręką, choć przyznaje, że sezam także dobrze się wybronił.


Składniki na 2 porcje:
- 285g kukurydzy w puszce razem z wodą
- 1 średni ziemniak

- łyżeczka oleju kokosowego
- szklanka wody lub bulionu
- łyżka sezamu
- sól, pieprz, papryka ostra, kurkuma, gałka muszkatołowa i przyprawa curry

1. Kukurydzę podsmażyć przez chwilę w rondelku na oleju kokosowym.

2. Wlać wodę z puszki i gotować kilka minut. W międzyczasie obrać i pokroić ziemniaka.

3. Wrzucić do rondelka z kukurydzą, zalać szklanką wody, a następnie gotować do miękkości.

4. Zupę doprawić do smaku. Zawartość rondelka zblendować.

5. Podawać z sezamem przyrumienionym na suchej patelni. Smacznego :).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz