Zupa krem z kukurydzy z sezamem |
Zupa krem to idealna pozycja w menu na upalne dni. Jest sycąca, a jednocześnie lekka. Zupa, którą pragnę dzisiaj przedstawić ma dominujący słodki smak i warto przyprawić ją dość pikantnie, aby nie wyszła mdła. Najlepszym dodatkiem do tego rodzaju kremu z kukurydzy byłby popcorn, którego akurat nie miałam pod ręką, choć przyznaje, że sezam także dobrze się wybronił.
Składniki na 2 porcje:
- 285g kukurydzy w puszce razem z wodą- 1 średni ziemniak
- łyżeczka oleju kokosowego
- szklanka wody lub bulionu
- łyżka sezamu
- sól, pieprz, papryka ostra, kurkuma, gałka muszkatołowa i przyprawa curry
1. Kukurydzę podsmażyć przez chwilę w rondelku na oleju kokosowym.
2. Wlać wodę z puszki i gotować kilka minut. W międzyczasie obrać i pokroić ziemniaka.
3. Wrzucić do rondelka z kukurydzą, zalać szklanką wody, a następnie gotować do miękkości.
4. Zupę doprawić do smaku. Zawartość rondelka zblendować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz