28 lipca 2015

Makaronowe muszle z tuńczykiem i pomidorem

Makaronowe muszle z nadzieniem z tuńczyka, pomidorów i kukurydzy

Smaki w tym daniu tworzą idealną całość. Nie wyobrażam sobie lepszego połączenia jeśli chodzi o nadzienie do tego makaronu. Przygotowanie go nie zajmie Wam wiele czasu, a efekt końcowy nie będzie na to wskazywał. Plusem tego dania jest fakt, że nie musimy za dużo kroić, używać niewiadomej ilości naczyń czy garnków. Można spokojnie zaprosić dzieci do kuchni, myślę, że z chęcią pomogą uzupełniać takie muszelki, a i z nie mniejszą chęcią je zjedzą... no bo które dziecko oparłoby się makaronowi z sosem pomidorowym :)? Obiad naprawdę ładnie prezentuje się na talerzu, więc spokojnie można się również pokusić na tą potrawę podczas uroczystych posiłków. Smacznego!

Składniki na 4 porcje:
- pół paczki makaronu muszle
- 1 mała cebula
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1/2 puszki kukurydzy
- 125g sera pleśniowego naturalnego
- sól, pieprz, tymianek

1. Makaron ugotować al dente*.

2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju kokosowym (lub innym tłuszczu).

3. Dodać pomidory, tuńczyka i kukurydzę. Smażyć do zgęstnienia sosu, doprawić.

3. Dodać 70g sera. Smażyć do roztopienia go.

4. Ugotowane muszle uzupełniać farszem, a następnie pokrywać niewielką ilością pozostałego sera pleśniowego.

5. Układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem kokosowym (lub innym tłuszczem).

6. Zapiekać pod przykryciem przez 10 minut w temperaturze 180
˚C.

7. Podawać np. z fasolką szparagową. Smacznego!
*Należy nie przejmować się tym, że muszle zaczną pękać. Farsz z dużą ilością sera żółtego załatwi sprawę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz