30 lipca 2015

Bezlaktozowe kruche ciasteczka sezamowe

Kruche ciasteczka sezamowe

U mnie w domu nie trzeba ich przedstawiać. Zrobiły jednym słowem furorę. Na samo hasło ''Czy zrobić te sezamowe ciasteczka?'' wszyscy dostają ślinotoku. Są wykonane z klasycznego kruchego ciasta, w którym króluje mąka pełnoziarnista - z resztą innej już nawet nie używam. Podpieczony sezam jest jednym z moich ulubionych smaków, mogę przyrzec, że po wykonaniu tych ciasteczek i Ty będziesz miał na jego punkcie obsesję! Ciastka są łatwe w wykonaniu, a ich smak na długo pozostaje w pamięci! Mój faworyt w zastępstwie dla sklepowych, niekoniecznie zdrowych wyrobów!

Składniki na 11 ciasteczek:

- 100g mąki pełnoziarnistej
- 25g sezamu + niewielka ilość do posypania ciasteczek po wierzchu
- 60g oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
- 2 łyżki miodu
- 1 żółtko

1. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą.

2. Formować płaskie ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem.

3. Posypać odrobiną sezamu. Piec w 200˚C z włączonym termoobiegiem przez około 5 minut do zarumienienia.

4. Studzić na kratce. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ciasteczka pyyyyyyszne, kruche i delikatne. Polecam wszystkim łasuchom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie się cieszę, że przypadły do gustu!

      Usuń