Kruche ciasteczka sezamowe |
U mnie w domu nie trzeba ich przedstawiać. Zrobiły jednym słowem furorę. Na samo hasło ''Czy zrobić te sezamowe ciasteczka?'' wszyscy dostają ślinotoku. Są wykonane z klasycznego kruchego ciasta, w którym króluje mąka pełnoziarnista - z resztą innej już nawet nie używam. Podpieczony sezam jest jednym z moich ulubionych smaków, mogę przyrzec, że po wykonaniu tych ciasteczek i Ty będziesz miał na jego punkcie obsesję! Ciastka są łatwe w wykonaniu, a ich smak na długo pozostaje w pamięci! Mój faworyt w zastępstwie dla sklepowych, niekoniecznie zdrowych wyrobów!
Składniki na 11 ciasteczek:
- 100g mąki pełnoziarnistej
- 25g sezamu + niewielka ilość do posypania ciasteczek po wierzchu
- 60g oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
- 2 łyżki miodu
- 1 żółtko
1. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą.
2. Formować płaskie ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem.
3. Posypać odrobiną sezamu. Piec w 200˚C z włączonym termoobiegiem przez około 5 minut do zarumienienia.
4. Studzić na kratce. Smacznego!
Ciasteczka pyyyyyyszne, kruche i delikatne. Polecam wszystkim łasuchom :)
OdpowiedzUsuńNiezmiernie się cieszę, że przypadły do gustu!
Usuń