21 lipca 2015

Zupa krem z pomidorów i papryki


Zupa krem z pomidorów i papryki z dodatkiem groszku i mozzarelli

Swoimi właściwościami i składnikami raczej nie nadaje się do spożywania latem... no ale co poradzę, że nie mogłam się oprzeć temu połączeniu! Pomidory to moje drugie życie. Zupa jest pikantna i rozgrzewająca, zalecam ją wszystkim zimowym zmarźluchom. Świetnie sprawdzi się również na długie jesienne wieczory, kiedy jest nam potrzebna konkretna dawka witamin. Jeśli jednak tak jak ja, jesteś fanem pomidorów to spróbuj jeść ją na zimno. Tak czy tak, polecam!

Przepis na 2 porcje:
- 3/4 pomidorów z puszki
- 1 czerwona papryka
- 1/2 cebuli
- 1/2 szklanki wody
- garść rozmrożonego groszku
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, oregano, bazylia

1. Pomidory zagotować z pokrojoną papryką i cebulą.

2. Dodać wodę i przyprawić. Gotować do miękkości warzyw.

3. Całość zblendować.

4. Podawać z kawałkami mozzarelli i groszkiem, które świetnie załagodzą ostrość zupy. Smacznego :).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz