22 lipca 2015

Bezlaktozowe sezamowe placuszki


Placuszki sezamowe z borówkami
Wybaczcie mi jakość zdjęcia, było wykonywane podczas nawałnicy jaka ostatnio przeszła przez Wrocław. Pogoda skutecznie pozbawiła naszą wieś prądu akurat podczas smażenia ostatniej porcji placków...chociaż o tyle dobrze! Wyszły naprawdę pyszne, więc nie mogłam nie podzielić się z Wami takim przepisem! Zdecydowanie wyczuwa się w nich sezam i jest to też świetna forma jego spożycia. Połykanie sezamu w ziarenkach niewiele Nam daje, natomiast rozgryzanie ich to już zupełnie co innego. Polecam serdecznie zastosować sporą ilość miodu dzięki czemu Nasze placki będą świetnie nadawać się dla zwolenników sezamków. Danie jest również świetne dla osób nietolerujących laktozy, bo jak powszechnie jest wiadomo - jogurt nie zawiera tego rodzaju cukru. Także Moi drodzy, samo zdrowie!

Składniki na 9 placuszków:

- 50g płatków owsianych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki sezamu
- 1 jajko

1. Płatki owsiane zmielić za pomocą blendera na ''mąkę''.

2. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.

3. Pozostawić na około 10 minut do napęcznienia.

4. Smażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni na średnim ogniu. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wow, jakie proste, lubie proste i szybkie przepisy, jeszcze dzisiaj spróbuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawiedziesz się! Szybko się smażą, z chęcią się dowiem jak wyszły :) ?

      Usuń