|
Placuszki sezamowe z borówkami |
Wybaczcie mi jakość zdjęcia, było wykonywane podczas nawałnicy jaka
ostatnio przeszła przez Wrocław. Pogoda skutecznie pozbawiła naszą wieś
prądu akurat podczas smażenia ostatniej porcji placków...chociaż o tyle
dobrze! Wyszły naprawdę pyszne, więc nie mogłam nie podzielić się z Wami
takim przepisem! Zdecydowanie wyczuwa się w nich sezam i jest to też
świetna forma jego spożycia. Połykanie sezamu w ziarenkach niewiele Nam
daje, natomiast rozgryzanie ich to już zupełnie co innego. Polecam
serdecznie zastosować sporą ilość miodu dzięki czemu Nasze placki będą
świetnie nadawać się dla zwolenników sezamków. Danie jest również
świetne dla osób nietolerujących laktozy, bo jak powszechnie jest
wiadomo - jogurt nie zawiera tego rodzaju cukru. Także Moi drodzy, samo
zdrowie!
Składniki na 9 placuszków:
- 50g płatków owsianych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki sezamu
- 1 jajko
1. Płatki owsiane zmielić za pomocą blendera na ''mąkę''.
2. Dodać pozostałe składniki i zmiksować.
3. Pozostawić na około 10 minut do napęcznienia.
4. Smażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni na średnim ogniu. Smacznego!
Wow, jakie proste, lubie proste i szybkie przepisy, jeszcze dzisiaj spróbuje;)
OdpowiedzUsuńNie zawiedziesz się! Szybko się smażą, z chęcią się dowiem jak wyszły :) ?
Usuń