29 lipca 2015

Crumble czyli owoce pod kruszonką


Crumble z morelami i pomarańczami

Crumble to sposób na wieczornego głoda. Jest niesamowicie szybkie, a jego smak można dowolnie dostosowywać do sezonowych owoców. Ja wykorzystałam akurat morele, które przełamałam smakiem kwaśnych już, o tej porze roku, pomarańczy. Cynamon dopełnił całości! Dodam również, że przepis na tą kruszonkę jest niezawodny i prosty w przygotowaniu. Cały deser wychodzi naprawdę lekki, a sekretem ku temu jest dodanie dużej ilości ulubionych owoców oraz przypraw, a także nie przesadzanie z ilością cukru. Smacznego!

Składniki na 4 kokilki:
- 460g moreli
- 1/2 dużego pomarańcza
- 55g płatków owsianych
- 10g cukru
- 35g stałego oleju kokosowego (lub masła)
- 25g mąki pełnoziarnistej
- cynamon

1. Owoce pozbawić pestek, delikatnie podsmażyć wspólnie w rondelku. Doprawić cynamonem. Przełożyć do kokilek.

2. Pozostałe składniki zagnieść na kruszonkę, doprawić cynamonem.

3. Przełożyć na wierzch owoców.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 200˚C przez około 8 minut do zarumienienia się kruszonki.

5. Zajadać ze smakiem na ciepło, a jak ktoś ma ochotę można dołożyć gałkę lodów waniliowych na deser. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz