17 lipca 2015

Kurczak po meksykańsku


Kurczak po meksykańsku z ryżem i smażoną cukinią

Prosty a smaczny i sycący - właściwa definicja obiadu. Danie, które Wam przedstawiam nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a efekt jest powalający. Kurczak w sosie przyrządzony na patelni to właściwie pewniak, więc czego tu się obawiać? Nie zastanawiaj się dłużej, tylko leć po składniki! 

Przepis na 2 spore porcje:
- 3 filety z kurczaka
- 1/2 cebuli (opcjonalnie)
- 5 łyżek czerwonej fasoli z puszki wraz z wodą
- 5 łyżek pomidorów z puszki
- 3 łyżki kukurydzy z puszki wraz z wodą
- sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, przyprawa curry, płatki chilli lub świeża papryczka chilli

1. Kurczaka umyć, obsmażyć na oleju kokosowym i doprawić.

2. Dodać cebulę i smażyć razem jeszcze chwilę.

3. Następnie dodać fasolę, kukurydzę oraz pomidory. Smażyć przez kilka minut. Doprawić wedle potrzeb.

4. Podawać np. z ryżem basmati i cukinią usmażoną z dodatkiem cynamonu, soli i papryki ostrej. Smacznego :).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz