1 lipca 2015

Papryka nadziewana soczewicą i pieczarkami


Pieczona papryka nadziewana soczewicą, pieczarkami i szpinakiem z dodatkiem świeżego tymianku
Najlepsze pomysły przychodzą zazwyczaj przed snem. Tak jest przynajmniej w moim przypadku. To danie wymarzyłam sobie wręcz i tylko szukałam pretekstu do jego wykonania. Dawno nie jadłam nadziewanych papryk, a ich obecność w lodówce dała mi ku temu świetną okazję. Jestem także zdecydowaną zwolenniczką łączenia pieczarek ze szpinakiem więc również uśmiechnęłam się znacznie widząc jak leżą w towarzystwie papryk. Samo danie wyszło niezwykle sycące i smaczniejsze niż się spodziewałam!

Składniki na jedną porcję:
- 1 nieduża papryka
- 20g czerwonej soczewicy (nieugotowanej)
- 70g szpinaku (może być mrożony)
- 50g pieczarek
- mały ząbek czosnku
- pół małej cebuli
-  soli, świeżo mielony pieprz, curry, świeży tymianek
- łyżka tartego parmezanu (można zastąpić serem grana padano)(opcjonalnie)


1. Ugotować soczewicę według informacji podanych na opakowaniu.

2. Cebulę i czosnek poszatkować a następnie zeszklić na oleju kokosowym bądź oliwie. Dodać szpinak i podsmażać do miękkości.

3. Dodać pieczarki i dusić 2-3 minuty. Następnie dodać ugotowaną soczewicę i podsmażać chwile razem z farszem.

4. Doprawić curry, posiekanym tymiankiem, solą oraz pieprzem. Całość przełożyć do oczyszczonej papryki z odciętą czapeczką. Na wierzch farszu posypać parmezanem i nałożyć czapeczkę.

5. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać 100ml  wody z dodatkiem curry. Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180˚C przez około 25 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywkę, aby papryka trochę się przyrumieniła. Smacznego!

2 komentarze: