15 lipca 2015

Bananowe serniczki z daktylową kruszonką


Bananowe serniczki z daktylowo-orzechowym spodem i kruszonką

Szyld z napisem ''zdrowe'' nie kryje za sobą jedynie owoców i warzyw. Znajdzie się tam również miejsce na ciasto... I TO JAKIE! Przepis na serniczki jest już u nas w domu czymś wypracowanym i sprawdzonym. Wychodzą zawsze. Sprawdzają się na każdą porę dnia, a ich konsystencja oraz idealne zgranie smaków nie pozwalają o sobie zapomnieć. Są naszym ulubionym deserem ''awaryjnym'' do tego stopnia, że w lodówce nie może zabraknąć kilogramowego wiadra z serem. Poprzez dodatek zmielonej owsianki do masy uzyskujemy jeszcze bardziej sycące i wartościowe danie, którego nikt by się nie powstydził. Spód wykonany z orzechów zmiksowanych z daktylami to atrakcyjny dodatek, który łatwo można modyfikować wykorzystując różnego rodzaju suszone owoce np. śliwki. Serowa baza również daje nam niezwykłe pole do popisu, jednak tutaj należy uważać na konsystencję naszego serniczka. Z całego serca polecam. :)

Przepis na 3 kokilki:
- 44g orzechów włoskich
- 62g suszonych daktyli
- 136g obranego dojrzałego banana
- 6 dużych czubatych łyżek sera sernikowego*
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miodu
- 16g płatków owsianych

1. Orzechy zmiksować z daktylami. Powstały ''mokry piasek'' wysypać do 3 kokilek i lekko ugnieść palcami. Pozostawić około 3 łyżeczki do udekorowania wierzchu.

2. Teraz zajmiemy się bazą serową. Płatki owsiane zmiksować na ''mąkę''. Dodać banana, ser, jajko i miód. Wszystko razem dokładnie zmiksować i pozostawić na 5 minut do napęcznienia.

3. Masę serową rozlać równomiernie do 3 kokilek.

4. Naczynia wstawić do nagrzanego piekarnika do 180˚C z włączonym termoobiegiem.

5. Po około 12 minutach, gdy serniczki się zarumienią termoobieg przełączyć na dolną grzałkę i wysypać na ser resztę daktylowo-orzechowego spodu. Piec jeszcze 8 minut. SMACZNEGO!


*jeśli nie macie pod ręką sera sernikowego przepis sprawdzi się świetnie do zwykłego twarogu, lecz również należy uważać na konsystencję i wtedy dodatek płatków owsianych raczej nie będzie konieczny, zależy od preferencji gęstości.

W razie trudności lub wątpliwości ze zamianą sera piszcie pytania w komentarzach, a zrobię osobny przepis na tego rodzaju serniczki. :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz