27 lipca 2015

Serniczkowe placuszki


Sernikowe placuszki z rodzynkami
Te placki dedykuje osobom, które tak samo jak ja - gloryfikują nabiał. Jestem świadoma jak duży to błąd w mojej diecie i jak wiele zaczyna się mówić o szkodliwych właściwościach mleka... no cóż, raz na jakiś czas chyba można ;)? Lecz jeśli jesteś osobą niecierpliwą... Jeśli jesteś perfekcjonistą lub estetą... Nie zabieraj się do tego. Przyznaję, placki smaży się trudno... może to efekt braku jajka. Będę jeszcze pracować nad tym przepisem. Muszę jednak przyznać, że ostatecznie smak zrekompensuje Wam trud i zaangażowanie włożone w stanie przy patelni! Powtarzam, myślę, że placki docenią głównie osoby, które bez mleka czy sera nie wyobrażają sobie dnia... te osoby taguję wręcz do przygotowania ich. Życzę smacznego i dużo cierpliwości!

Przepis na 12 placuszków:
- 50g płatków owsianych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 7 łyżek mleka
- 75g sera twarogowego półtłustego
- 1 łyżka miodu
- garść rodzynek

1. Rodzynki zalać wrzątkiem.

2. Płatki owsiane zblendować na  ''mąkę''.

3. Wszystkie składnie zblendować ze sobą.

4. Dodać rodzynki, wymieszać.

5. Smażyć na teflonowej patelni na małym ogniu, pod przykrywką.

Placki trudno się obraca, możesz mieć wrażenie, że są niedosmażone, ale to efekt jedynie dużej ilości nabiału, daj im przestygnąć i wtedy zajadaj ;).

3 komentarze: